Current Affairs 26 October 2020

First Published on October 26, 2020 | Last Updated on 1 month

Current Affairs 26 October 2020, Current Affairs 2020, Current Affairs October 2020, 26 October 2020 Current Affairs: Daily Current Affairs is most dominant for various competitive exams like UPSC, SSC, Railway, NDA, AFCAT, DRDO, IBPS, SBI, etc. Current Affairs 26 October 2020 is very beneficial in every competitive exam like UPSC, SSC, Banking, Railway, Police, NDA, AFCAT & various other exams. Current Affairs 26 October 2020 which is very useful for various competitive exams like Banking, SSC, Railway, etc. We collect important current events from Press Information Bureau (PIB), The Economic Times, Business Standard, Zee News, Wion News, News on Air, The Hindu, ANI, Government Officials Twitter Account, and Various Sources.

Daily Current Affairs 26 October 2020

current affairs 1 october 2020, current affairs 2 october 2020, current affairs 3 october 2020, current affairs 4 october 2020, current affairs 5 october 2020, current affairs 6 october 2020, current affairs 7 october 2020, current affairs 8 october 2020, current affairs 9 october 2020, current affairs 10 october 2020, current affairs 11 october 2020, current affairs 12 october 2020, current affairs 13 october 2020, current affairs 14 october 2020, current affairs 15 october 2020, current affairs 16 october 2020, current affairs 17 october 2020, current affairs 18 october 2020, current affairs 19 october 2020, current affairs 20 october 2020, current affairs 21 october 2020, contact us, Daily Current Affairs Website

Why is 26 October 2020 Current Affairs important?

Today we are sharing Current Affairs 26 October 2020 which is very useful for various competitive exams like Banking, SSC, Railway, etc. Today Current Affairs 26 October 2020 includes various important appointments, banking news, science, and technology news, awards, national and international news. Current Affairs 26 October 2020 which is very useful for various competitive exams like Banking, SSC, Railway, etc. Current Affairs 26 October 2020 is also useful for private jobs interview.

Appointment

Sandeep Kalra appointed as CEO of Persistent Systems. He will replace Christopher O’Connor.

Important Points to Remember:

  • Persistent Systems is a technology services company.
  • Persistent Systems Founder: Anand Deshpande
  • Persistent Systems Headquarters: Pune

Banking and Economy

ICICI Bank shuts down operations in Sri Lanka.

Important Points to Remember:

  • The Monetary Board of the Central Bank of Sri Lanka, having considered the request made by ICICI Bank, has granted approval to close down the business operation of the bank in Sri Lanka and cancel the license issued to it.
  • ICICI Bank CEO: Sandeep Bakhshi
  • ICICI Bank Headquarters: Mumbai

Important Days

Intersex Awareness Day is observed every year on the 26th of October.

Important Points to Remember:

  • Objective: To highlight human rights issues faced by intersex people.
  • Intersex Day of Remembrance or Intersex Solidarity Day is observed on the 8th of November, the birthday of Herculine Barbin.

Accession Day (Jammu and Kashmir) is observed every year on the 26th of October.

Important Points to Remember:

  • Maharaja Hari Singh signed off the Instrument of Accession on 26 October 1947, in which Jammu and Kashmir joined the Dominion of India.

Obituaries

Samsung Electronics chairman Lee Kun-hee passed away.

Important Points to Remember:

  • Samsung Electronics Co., Ltd. is a South Korean multinational electronics company headquartered in the Yeongtong District of Suwon.
  • The Samsung Group is a South Korean multinational conglomerate headquartered in Samsung Town, Seoul.
  • Samsung Founder: Lee Byung-Chul
  • Samsung Headquarters: Seoul, South Korea

ISKCON President Jasomatinandan Das passed away.

Important Points to Remember:

  • He was the President of The International Society for Krishna Consciousness (ISKCON) temple, Ahmedabad, and Zonal Secretary of ISKCON Gujarat.
  • He is known for building ISKCON temples in Ahmedabad, Kathwada, and several other places in Gujarat.
  • He had initiated and completed the construction of 40 temples and centers of ISCKON.

Mahesh Kanodia, former BJP MP and musician dies at 83.

Important Points to Remember:

  • He represented Patan Lok Sabha constituency as a Member of Parliament of the BJP thrice between 1991 and 1999.
  • Mahesh Kanodia had received several accolades and awards for his performance as a music composer and singer for Gujarati films including ”Jigar and Ami”, ”Tanariri”, ”Jog Sanjog” and ”Laju Lakhan”.

Sports

Lewis Hamilton breaks Michael Schumacher’s record by winning the Portuguese Grand Prix 2020.

Important Points to Remember:

  • Lewis Hamilton (Britain) with the most Grand Prix, having won 92 times. Michael Schumacher (Germany) won 91 Grand Prix.
  • Lewis Hamilton won his 91st Grand Prix at Eifel Grand Prix equals Michael Schumacher’s record for most F1 wins.
  • He breaks his record by winning the Portuguese Grand Prix 2020 on 25th October 2020.

Royal Challengers Bangalore captain Virat Kohli became the fifth batsman and third Indian to hit 200 sixes in the Indian Premier League.

Important Points to Remember:

  • Mumbai Indians captain Rohit Sharma (209) and CSK captain MS Dhoni (216) are the two other Indians on the list.
  • The other two players are Chris Gayle (336 Sixes), and AB de Villiers (231 Sixes).

Current Affairs 26 October 2020 Quiz and Answers

1. When is Intersex Awareness Day observed every year?
a) 23 October
b) 21 October
c) 26 October
d) 24 October

Correct Answer: C (26 October)

Explanation: Intersex Awareness Day is observed every year on the 26th of October.

Show Answer

2. Who of the following appointed as CEO of Persistent Systems?
a) Vinod Srivastava
b) Sanjay Gokhale
c) Anupam Shukla
d) Sandeep Kalra

Correct Answer: D (Sandeep Kalra)

Explanation: Sandeep Kalra appointed as CEO of Persistent Systems. He will replace Christopher O’Connor.

Show Answer

3. Who of the following became the fifth batsman and third Indian to hit 200 sixes in the Indian Premier League?
a) MS Dhoni
b) KL Rahul
c) Virat Kohli
d) Rohit Sharma

Correct Answer: C (Virat Kohli)

Explanation: Royal Challengers Bangalore captain Virat Kohli became the fifth batsman and third Indian to hit 200 sixes in the Indian Premier League. Mumbai Indians captain Rohit Sharma (209) and CSK captain MS Dhoni (216) are the two other Indians on the list. The other two players are Chris Gayle (336 Sixes), and AB de Villiers (231 Sixes).

Show Answer

4. Who of the following breaks the record of Michael Schumacher’s’ of most winning Formula One Grand Prix?
a) Lewis Hamilton
b) Kimi Raikonnen
c) Max Verstappen
d) Valtteri Bottas

Correct Answer: A (Lewis Hamilton)

Explanation: Lewis Hamilton (Britain) with the most Grand Prix, having won 92 times. Michael Schumacher (Germany) won 91 Grand Prix. He breaks his record by winning the Portuguese Grand Prix 2020 on 25th October 2020.

Show Answer

5. Name the President of The International Society for Krishna Consciousness (ISKCON) temple, Ahmedabad, and Zonal Secretary of ISKCON Gujarat, who passed away recently?
a) Jasomatinandan Das
b) Gyanvatsal Das
c) Pramukh Swami Das
d) Yashodanandan Das

Correct Answer: A (Jasomatinandan Das)

Explanation: Jasomatinandan Das was the President of The International Society for Krishna Consciousness (ISKCON) temple, Ahmedabad, and Zonal Secretary of ISKCON Gujarat.
He is known for building ISKCON temples in Ahmedabad, Kathwada, and several other places in Gujarat.

Show Answer

6. Which of the following bank shuts down its operations in Sri Lanka?
a) Axis Bank
b) ICICI Bank
c) HDFC Bank
d) KOTAK Mahindra Bank

Correct Answer: B (ICICI Bank)

Explanation: ICICI Bank shuts down its operations in Sri Lanka.

Show Answer

7. Who of the following won the Portuguese Grand Prix Formula One 2020?
a) Kimi Raikonnen
b) Max Verstappen
c) Valtteri Bottas
d) Lewis Hamilton

Correct Answer: D (Lewis Hamilton)

Explanation: Lewis Hamilton won the Portuguese Grand Prix 2020. Lewis Hamilton (Britain) with the most Grand Prix, having won 92 times. Michael Schumacher (Germany) won 91 Grand Prix. He breaks his record by winning the Portuguese Grand Prix 2020 on 25th October 2020.

Show Answer

8. Who is the Chief Executive Officer of ICICI Bank?
a) Dileep Kochar
b) Chanda Koshar
c) Sandeep Bakhshi
d) Dinesh Kumar Khara

Correct Answer: C (Sandeep Bakhshi)

Explanation: Sandeep Bakhshi is the Chief Executive Officer of ICICI Bank.

Show Answer

best current affairs videos, rrb ntpc current affairs

Today we are sharing Current Affairs 26 October 2020 which is very useful for various competitive exams like Banking, SSC, Railway, etc. Today Current Affairs 26 October 2020 includes various important appointments, banking news, science, and technology news, awards, national and international news. Current Affairs 26 October 2020 which is very useful for various competitive exams like Banking, SSC, Railway, etc. Current Affairs 26 October 2020 is also useful for private jobs interview.

Also, Read

Some Useful Links

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *