Current Affairs 25 October 2020

First Published on October 25, 2020 | Last Updated on 1 month

Current Affairs 25 October 2020, Current Affairs 2020, Current Affairs October 2020, 25 October 2020 Current Affairs: Daily Current Affairs is most dominant for various competitive exams like UPSC, SSC, Railway, NDA, AFCAT, DRDO, IBPS, SBI, etc. Current Affairs 25 October 2020 is very beneficial in every competitive exam like UPSC, SSC, Banking, Railway, Police, NDA, AFCAT & various other exams. We collect important current events from Press Information Bureau (PIB), The Economic Times, Business Standard, Zee News, Wion News, News on Air, The Hindu, ANI, Government Officials Twitter Account, and Various Sources.

Daily Current Affairs 25 October 2020

current affairs 1 october 2020, current affairs 2 october 2020, current affairs 3 october 2020, current affairs 4 october 2020, current affairs 5 october 2020, current affairs 6 october 2020, current affairs 7 october 2020, current affairs 8 october 2020, current affairs 9 october 2020, current affairs 10 october 2020, current affairs 11 october 2020, current affairs 12 october 2020, current affairs 13 october 2020, current affairs 14 october 2020, current affairs 15 october 2020, current affairs 16 october 2020, current affairs 17 october 2020, current affairs 18 october 2020, current affairs 19 october 2020, current affairs 20 october 2020, current affairs 21 october 2020, contact us, Daily Current Affairs Website

Why is 25 October 2020 Current Affairs important?

Today we are sharing Current Affairs 25 October 2020 which is very useful for various competitive exams like Banking, SSC, Railway, etc. Today Current Affairs 25 October 2020 includes various important appointments, banking news, science, and technology news, awards, national and international news. Current Affairs 25 October 2020 which is very useful for various competitive exams like Banking, SSC, Railway, etc. Current Affairs 25 October 2020 is also useful for private jobs interview.

Important Days

ITBP celebrated its 59th Raising Day on 24th October 2020.

Important Points to Remember

  • Raised on 24 October 1962 during India-China War, the ITBP primarily guards the nation’s 3,488 kilometer long borders in the Himalayas at the BOPs located at altitudes ranging from 3,000 to 18,800 feet.
  • Apart from guarding the border; the Force is also deployed for Anti-Naxal operations and other internal security duties.
  • ITBP Chief: SS Deswal

International

Pakistan to remain in a grey list of Financial Action Task Force (FATF) till February 2021.

Important Points to Remember

  • Pakistan will remain on the grey list of global terror financing watchdog, Financial Action Task Force (FATF) as it has not been able to fulfill six out of the 27 mandates to check terror funding.
  • FATF President Marcus Pleyer announced the decision.

National

Prime Minister Narendra Modi inaugurated 3 key projects in Gujarat.

Important Points to Remember

  • Prime Minister Narendra Modi virtually launched three key projects in Gujarat. Mr. Modi launched the ‘Kisan Suryodaya Yojana’ for the farmers of Gir-Somnath, Patan, and Dahod districts, which will provide day time power supply to farmers for irrigation.
  • He also inaugurated India’s biggest cardiac hospital, U.N. Mehta Institute of Cardiology and Research Center at Civil Hospital campus in Ahmedabad.
  • Prime Minister also launched the Girnar hill ropeway project in Junagadh.

Prime Minister Narendra Modi inaugurated the country’s biggest cardiac hospital in Ahmedabad and the world’s longest temple ropeway at Junagadh in Girnar.

Important Points to Remember

  • Prime Minister Modi e-dedicated the country’s biggest cardiac hospital at U.N. Mehta Institute of Cardiology and Research Center and launched a Mobile Application for telecardiology at the Civil Hospital campus in Ahmedabad.
  • The new facilities have been set up at the cost of Rupees 470 crore, which has increased the existing 450 beds to 1251 beds, 531 cardiac ICU beds, 15 cardiac modular operation theaters, and 6 cardiac cath labs.

V. Muraleedharan inaugurated a philately exhibition on ‘India and the UN: A Postal History’.

  • On the occasion of the 75th UN Day, Minister of State for External Affairs, V. Muraleedharan inaugurated a philately exhibition on ‘India and the UN: A Postal History’. This was done during a virtual event organized by the UN in India.

State

R K Mathur launched a 100-day campaign to provide potable water supply in schools, Anganwadi centers.

Important Points to Remember

  • Ladakh Lieutenant Governor, R K Mathur launched a 100-day campaign to provide assured potable water supply to schools and Anganwadi centers.
  • He also inaugurated drinking water quality testing labs for the general public under the Jal Jeevan Mission’s (JJM) Har Ghar Jal project.

Current Affairs 25 October 2020 Quiz and Answers

1. When is ITBP celebrated its 59th Raising Day?
a) 25 October
b) 23 October
c) 24 October
d) 26 October

Correct Answer: C (24 October)

Explanation: ITBP celebrated its 59th Raising Day on 24th October 2020.

Show Answer

2. Which of the following country to remain on a grey list of global terror financing watchdog- FATF till February 2021?
a) India
b) China
c) Afghanistan
d) Pakistan

Correct Answer: D (Pakistan)

Explanation: Pakistan to remain in a grey list of global terror financing watchdog- FATF till February 2021.

Show Answer

3. In which state, Prime Minister Narendra Modi inaugurated the world’s longest temple ropeway?
a) Rajasthan
b) Gujarat
c) Odisha
d) Maharashtra

Correct Answer: B (Gujarat)

Explanation: Prime Minister, Narendra Modi inaugurated the country’s biggest cardiac hospital in Ahmedabad and the world’s longest temple ropeway at Junagadh in Girnar.

Show Answer

4. Which state/UT launched a 100-day campaign to provide potable water supply in schools, Anganwadi centers?
a) Ladakh
b) Jammu and Kashmir
c) Puducherry
d) Chandigarh

Correct Answer: A (Ladakh)

Explanation: ITBP celebrated its 59th Raising Day on 24th October 2020.

Show Answer

5. What is the capital of Pakistan?
a) Karachi
b) Lahore
c) Rawalpindi
d) Islamabad

Correct Answer: D (Islamabad)

Explanation: Islamabad is the capital of Pakistan.

Show Answer

6. Who is the governor of Gujarat?
a) BD Mishra
b) Acharya Devvrat
c) Kalraj Mishra
d) Anandi Ben Patel

Correct Answer: B (Acharya Devvrat)

Explanation: Acharya Devvrat is the governor of Gujarat.

Show Answer

7. Who is the President of FATF?
a) Guy Ryder
b) Antonio Guterres
c) Marcus Pleyer
d) Williams Robin

Correct Answer: C (Marcus Pleyer)

Explanation: Marcus Pleyer is the President of FATF.

Show Answer

8. Where is the headquarter of ITBP?
a) Gandhinagar
b) Mumbai
c) New Delhi
d) Bengaluru

Correct Answer: C (New Delhi)

Explanation: The headquarter of ITBP is in New Delhi.

Show Answer
best current affairs videos, rrb ntpc current affairs

Today we are sharing Current Affairs 25 October 2020 which is very useful for various competitive exams like Banking, SSC, Railway, etc. Today Current Affairs 25 October 2020 includes various important appointments, banking news, science, and technology news, awards, national and international news. Current Affairs 25 October 2020 which is very useful for various competitive exams like Banking, SSC, Railway, etc. Current Affairs 25 October 2020 is also useful for private jobs interview.

Also, Read

Some Useful Links

Spread the love