Current Affairs 24 October 2020

First Published on October 24, 2020 | Last Updated on 1 month

Current Affairs 24 October 2020, Current Affairs 2020, Current Affairs October 2020, 24 October 2020 Current Affairs: Daily Current Affairs is most dominant for various competitive exams like UPSC, SSC, Railway, NDA, AFCAT, DRDO, IBPS, SBI, etc. Current Affairs 24 October 2020 is very beneficial in every competitive exam like UPSC, SSC, Banking, Railway, Police, NDA, AFCAT & various other exams. We collect important current events from Press Information Bureau (PIB), The Economic Times, Business Standard, Zee News, Wion News, News on Air, The Hindu, ANI, Government Officials Twitter Account, and Various Sources.

Daily Current Affairs 24 October 2020

current affairs 1 october 2020, current affairs 2 october 2020, current affairs 3 october 2020, current affairs 4 october 2020, current affairs 5 october 2020, current affairs 6 october 2020, current affairs 7 october 2020, current affairs 8 october 2020, current affairs 9 october 2020, current affairs 10 october 2020, current affairs 11 october 2020, current affairs 12 october 2020, current affairs 13 october 2020, current affairs 14 october 2020, current affairs 15 october 2020, current affairs 16 october 2020, current affairs 17 october 2020, current affairs 18 october 2020, current affairs 19 october 2020, current affairs 20 october 2020, current affairs 21 october 2020, contact us, Daily Current Affairs Website

Why is 24 October 2020 Current Affairs important?

Today we are sharing Current Affairs 24 October 2020 which is very useful for various competitive exams like Banking, SSC, Railway, etc. Today Current Affairs 24 October 2020 includes various important appointments, banking news, science, and technology news, awards, national and international news. Current Affairs 24 October 2020 which is very useful for various competitive exams like Banking, SSC, Railway, etc. Current Affairs 24 October 2020 is also useful for private jobs interview.

Appointments

India gets chairmanship of the governing body of the International Labour Organisation.

Important Points to Remember:

  • Apurva Chandra, appointed as the Chairperson of the Governing Body of the International Labour Organisation (ILO) for the period October 2020- June 2021.
  • Apurva Chandra: He is the Secretary of Labour and Employment Ministry.
  • ILO Chief: Guy Ryder
  • ILO Headquarters: Geneva, Switzerland
  • ILO Formation: 11 April 1919

Important Days

World Polio Day is observed every year on the 24th of October.

Important Points to Remember:

  • Jonas Salk made a breathtaking contribution to the whole world through his discovery of the Polio vaccine.
  • The development was indeed a very significant milestone in medical history.
  • Along with this vaccine, the oral form of ingesting this vaccine for kids below five years soon followed suit.
  • World Polio Day 2020 Theme is Stories of Progress: Past and Present

World Development Information Day is observed every year on the 24th of October.

Important Points to Remember:

  • In 1972, the United Nations General Assembly decided to institute a World Development Information Day coinciding with United Nations Day on October 24.

United Nations Day is observed every year on the 24th of October.

Important Points to Remember:

  • The United Nations officially established on 24 October 1945.
  • In 1947, the United Nations General Assembly declared 24 October, the anniversary of the Charter of the United Nations.

National

IMD Commissioned Flash Flood Guidance Services for South Asia.

Important Points to Remember:

  • IMD Commissioned Flash Flood Guidance Services, first of its kind for South Asian countries namely India, Bangladesh, Bhutan, Nepal, and Sri Lanka on 22 October 2020.
  • IMD Director-General: Dr. M. Mohapatra
  • IMD Founded: 1875
  • IMD Headquarters: New Delhi

NTPC allowed using drones for research and inspection of Thermal Power Projects.

Important Points to Remember:

  • Ministry of Civil Aviation (MoCA) and Directorate General of Civil Aviation (DGCA) granted a conditional exemption to National Thermal Power Corporation (NTPC) for the deployment of Remotely Piloted Aircraft System (RPAS) for carrying out research and inspection activities at Vindhyachal Super Thermal Power Station, Madhya Pradesh, Gadarwara Super Thermal Power Plant, Madhya Pradesh, and Sipat Super Thermal Power Project, Chhattisgarh using drones.
  • NTPC Founded: 1975
  • NTPC Headquarters: New Delhi

Current Affairs 24 October 2020 Quiz and Answers

1. When is World Polio Day observed every year?
a) 23 October
b) 22 October
c) 24 October
d) 21 October

Correct Answer: C (24 October)

Explanation: World Polio Day is observed every year on the 24th of October. World Polia Day 2020 Theme is Stories of Progress: Past and Present.

Show Answer

2. When is World Development Information Day observed every year?
a) 23 October
b) 22 October
c) 24 October
d) 21 October

Correct Answer: C (24 October)

Explanation: In 1972, the United Nations General Assembly decided to institute a World Development Information Day coinciding with United Nations Day on October 24.

Show Answer

3. When is United Nations Day observed every year?
a) 23 October
b) 22 October
c) 24 October
d) 21 October

Correct Answer: C (24 October)

Explanation: The United Nations officially came into existence on 24 October 1945.

Show Answer

4. Jammu and Kashmir Government introduced certain substitutes in 226(2) Article of J&K Civil Service Regulations. As per the notification now the government can retire public servant at the age of _________
a) 55 Years
b) 45 Years
c) 48 Years
d) 58 Years

Correct Answer: C (48 Years)

Explanation: Jammu and Kashmir Government introduced certain substitutes in 226(2) Article of J&K Civil Service Regulations. The government may, at any time after a Government servant has attained the age of 48 years or completed 22 years of service, as the case may be, retire him in the public interest.

Show Answer

5. Which of the following state government withdrew general consent given to CBI to probe cases in the state?
a) Maharashtra
b) Uttar Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) Uttarakhand

Correct Answer: A (Maharashtra)

Explanation: Maharashtra govt withdrew general consent given to CBI to probe cases in the state. Now CBI will have to get the state government’s permission to probe any matter in Maharashtra.

Show Answer

6. Culture and Tourism Minister launched the Life in Miniature project virtually. Who is the current culture and Tourism Minister?
a) Shripad Yesso Naik
b) Prahlad Singh Patel
c) Rajyavardhan Singh Rathore
d) Kiren Rijiju

Correct Answer: B (Prahlad Singh Patel)

Explanation: Prahlad Singh Patel launched the Life in Miniature project virtually. The project is a collaboration between the National Museum, New Delhi, Ministry of Culture, and Google Arts and Culture. Several hundred miniature paintings from the National Museum can be viewed online on Google Arts and Culture by people around the world.

Show Answer

7. India successfully carried out the final trial of the DRDO-developed anti-tank guided missile NAG with a warhead. Where is the headquarter of DRDO?
a) Mumbai
b) Bengaluru
c) New Delhi
d) Ahmedabad

Correct Answer: C (New Delhi)

Explanation:

Show Answer

8. AYUSH minister inaugurated the Regional Raw Drug Repository today at All India Institute of Ayurveda in New Delhi. Who is the current AYUSH minister?
a) Shripad Yesso Naik
b) Prahlad Singh Patel
c) Rajyavardhan Singh Rathore
d) Kiren Rijiju

Correct Answer: A (Shripad Yesso Naik)

Explanation: Shripad Yesso Naik inaugurated the Regional Raw Drug Repository today at All India Institute of Ayurveda in New Delhi. This RRDR is the second in the series of repositories proposed by the National Medicinal Plants Board (NMPB).

Show Answer

Today we are sharing Current Affairs 24 October 2020 which is very useful for various competitive exams like Banking, SSC, Railway, etc. Today Current Affairs 24 October 2020 includes various important appointments, banking news, science, and technology news, awards, national and international news. Current Affairs 24 October 2020 which is very useful for various competitive exams like Banking, SSC, Railway, etc. Current Affairs 24 October 2020 is also useful for private jobs interview.

Also, Read

Some Useful Links

Spread the love