Current Affairs 20 October 2020

First Published on October 20, 2020 | Last Updated on 1 month

Current Affairs 20 October 2020, Current Affairs 2020, Current Affairs October 2020, 20 October 2020 Current Affairs: Daily Current Affairs is most dominant for various competitive exams like UPSC, SSC, Railway, NDA, AFCAT, DRDO, IBPS, SBI, etc. If you are well acquainted with Current Affairs 20 October 2020, you can surely get super shot. 

Current Affairs 20 October 2020 is very beneficial in every competitive exam like UPSC, SSC, Banking, Railway, Police, NDA, AFCAT & various other exams. We collect important current events from Press Information Bureau (PIB), The Economic Times, Business Standard, Wion News, News on Air, The Hindu, ANI, Government Officials Twitter Account, and Various Sources.

Daily Current Affairs 20 October 2020

current affairs 1 october 2020, current affairs 2 october 2020, current affairs 3 october 2020, current affairs 4 october 2020, current affairs 5 october 2020, current affairs 6 october 2020, current affairs 7 october 2020, current affairs 8 october 2020, current affairs 9 october 2020, current affairs 10 october 2020, current affairs 11 october 2020, current affairs 12 october 2020, current affairs 13 october 2020, current affairs 14 october 2020, current affairs 15 october 2020, current affairs 16 october 2020, current affairs 17 october 2020, current affairs 18 october 2020, current affairs 19 october 2020, current affairs 20 october 2020, current affairs 21 october 2020, contact us, Daily Current Affairs Website

Why is 20 October 2020 Current Affairs important?

Today we are sharing Current Affairs 20 October 2020 which is very useful for various competitive exams like Banking, SSC, Railway, etc. Today Current Affairs 20 October 2020 includes various important appointments, banking news, science, and technology news, awards, national and international news. Current Affairs 20 October 2020 which is very useful for various competitive exams like Banking, SSC, Railway, etc. Current Affairs 20 October 2020 is also useful for private jobs interview.

Appointments

Sunil Kumar Bansal, Akshaya Kumar Mishra, A Sema Rajan & Swagat Das has been promoted as Special Director in Intelligence Bureau.

Important Points to Remember:

  • IB Director: Arvind Kumar
  • IB Headquarters: New Delhi
  • IB Founded: 1887

Kabir Ahmad Sakir appointed as Chief Financial Officer of Tata Communications.

Important Points to Remember:

  • Tata Communications CEO: Amur Swaminathan Lakshminarayanan
  • Tata Communications Headquarters: Mumbai

Books and Authors

Mr. Raj K Pathak, a noted veteran in the start-up ecosystem has announced his first book Startup Kunji – Practical insights for starting a business.

Important Points to Remember:

  • He is the President of the WeSpark Entrepreneur Association.

Defence

India successfully test-fires Stand-off Anti-tank (SANT) Missile off Odisha coast.

Important Points to Remember:

  • SANT missile is Air to Surface Missile.
  • SANT missile is developed by Defence Research and Development Organization. It is developed for the Indian Air Force.
  • SANT missile was test-fired from a roof-top launcher at the Integrated Test Range (ITR) against a static target.
  • SANT missile and Helicopter Launched Nag (HeliNa) missile has both lock-on before launch and lock-on after launch capability.
  • SANT missile is equipped with an advanced nose-mounted seeker the missile can hit targets 15 km to 20 km away.

Australia to join Malabar Naval exercise with India, the US, and Japan.

Important Points to Remember:

  • The Annual Naval Exercise Malabar-2020 is expected to be held in the Bay of Bengal and the Arabian Sea later this year.

Rajnath Singh released DRDO Procurement Manual 2020.

Important Points to Remember:

  • The new DRDO Procurement Manual will facilitate the indigenous Defence Industry by simplifying the processes and ensure their participation in design and development activities.

Important Days

Word Statistics Day 2020 is celebrated globally on 20th October.

Important Points to Remember:

  • World Statistics Day was first celebrated on 20 October 2010.
  • World Statistics Day is celebrated every five years.
  • World Statistics Day 2020 Theme is “Connecting The World With Data We Can Trust”.

International

184 countries have joined the COVAX facility: WHO

Important Points to Remember:

  • WHO: World Health Organization
  • WHO Director-General: Tedros Adhanom Ghebreyesus
  • WHO Headquarters: Geneva, Switzerland

National

Mansukh Mandaviya launched “Development of Indigenous Software solution for VTS and VTMS.

Important Points to Remember:

  • Shri Mansukh Mandaviya: Minister of State for Shipping (I/C)
  • VTS: Vessel traffic services VTS
  • VTMS: Vessels Traffic Monitoring Systems
  • VTS and VTMS is software which determines vessel positions, the position of other traffic or meteorological hazard warnings, and extensive management of traffic within a port or waterway.
  • Vessel Traffic Services (VTS) contribute to the safety of life at sea, safety, and efficiency of navigation, and protection of the marine environment, adjacent shore areas, worksites, and offshore installations from possible adverse effects of maritime traffic.
  • Vessels Traffic Management Systems are installed in some of the busiest waters in the world and are making valuable contributions to safer navigation, more efficient traffic flow, and protection of the environment.

Nitin Gadkari laid the Foundation Stone of the country’s first Multi-modal Logistic Park in Jogighopa, Assam.

Important Points to Remember:

  • The Rs 693.97 crore park will provide direct air, road, rail, and waterways connectivity to the people.
  • It will be developed under the ambitious Bharatmala Pariyojana of the Government of India.
  • An MoU was also signed between NHIDCL and Ashoka paper mills, Govt of Assam on the occasion for sharing of land and logistics in Jogighopa.

Sports

MS Dhoni becomes the first player to play 200 games in IPL.

Important Points to Remember:

  • MS Dhoni is the Captain of Chennai Super Kings.
  • He also completed his 4000 runs in IPL.
  • He announced his retirement from One Day cricket on 15th August 2020.

Current Affairs 20 October 2020 Quiz and Answers

1. Who of the following appointed as CEO of the Home interior company, Home Lane?
a) Vishal Sharma
b) Tanuj Chaudhary
c) Ankita Mishra
d) Anuj Garg

Correct Answer: B (Tanuj Chaudhary)

Explanation: Tanuj Chaudhary appointed as CEO and Co-founder of Home Lane.

Show Answer

2. Name the Indian-American girl, who won the 3M Young Scientist Challenge?
a) Anika Chebrolu
b) Ankita Ahuja
c) Jasmine Chakrabarty
d) Deepika Ghosh

Correct Answer: A (Ankita Chebrolu)

Explanation: She won the 3M Young Scientist Challenge for a discovery that could provide a potential treatment for Covid-19. 3M Young Scientist Challenge is the US’ premier middle school science competition.

Show Answer

3. Ohud Abdullah Almalki has created the world’s “largest coffee painting” and made it into Guinness World Records. She belongs to which nation?
a) Bahrain
b) Saudi Arabia
c) Israel
d) India

Correct Answer: B (Saudi Arabia)

Explanation: She became the first woman from Saudi Arabia to achieve a record title single-handedly. She made the painting of renowned leaders from the kingdom and the neighboring United Arab Emirates in 220 square meters (around 2,370 square feet) piece.

Show Answer

4. AWS and NITI Aayog launched Frontier Technologies Cloud Innovation Center in India. Who is the chairman of NITI Aayog?
a) Narendra Modi
b) Amitabh Kant
c) Rajiv Suri
d) CK Mehta

Correct Answer: A (Narendra Modi)

Explanation: Narendra Modi is the chairman of NITI Aayog and Rajiv Kumar is the Vice-Chairman of NITI Aayog. NITI Aayog was formed on 1 January 2015.

Show Answer

5. When is World Statistics Day observed every year?
a) 19 October
b) 21 October
c) 18 October
d) 20 October

Correct Answer: D (20 October)

Explanation: World Statistics Day is an international day to celebrate statistics. United Nations Statistical Commission created the World Statistics Day. It was first celebrated on 20 October 2010. The day is celebrated every five years.

Show Answer

6. Who of the following won the Denmark Open 2020 (Badminton) men’s singles title?
a) Rasmus Gemke
b) Anders Antonson
c) Marcus Ellis
d) Kinto Momota

Correct Answer: B (Anders Antonson)

Explanation: Anders Antonson won the Denmark Open 2020 (Badminton) men’s singles title.

Show Answer

7. Who of the following won the Denmark Open 2020 (Badminton) women’s singles title?
a) Carolina Marin
b) Yuki Fukushima
c) Nozomi Okuhara
d) Sayaka Hirota

Correct Answer: C (Nozomi Okuhara)

Explanation: Nozomi Okuhara won the Denmark Open 2020 (Badminton) women’s singles title.

Show Answer

8. With which organization, India signed $177 million loans for state road improvements in Maharashtra?
a) World Bank
b) Asian Development Bank
c) International Monetary Fund
d) International Trade Organization

Correct Answer: B (Asian Development Bank)

Explanation: The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed a $177 million loan to upgrade Maharashtra’s 450 kilometers of state highways and major district roads.

Show Answer

9. Who of the following becomes the first player to play 200 Matches in IPL?
a) Virat Kohli
b) Rohit Sharma
c) David Warner
d) MS Dhoni

Correct Answer: D (MS Dhoni)

Explanation: Chennai Super Kings captain, MS Dhoni becomes the first player to play 200 games in IPL.

Show Answer

10. India successfully test-fires Stand-off Anti-tank (SANT) Missile off Odisha coast. Which organization developed this Missile?
a) Defence Research and Development Organization
b) Indian Space Research Organization
c) Hindustan Aeronautics Limited
d) Institute for Defence Studies and Analyses

Correct Answer: A (Defence Research and Development Organization)

Explanation: DRDO developed Stand-Off Anti Tank (SANT) missile.

Show Answer

Today we are sharing Current Affairs 20 October 2020 which is very useful for various competitive exams like Banking, SSC, Railway, etc. Today Current Affairs 20 October 2020 includes various important appointments, banking news, science, and technology news, awards, national and international news. Current Affairs 20 October 2020 which is very useful for various competitive exams like Banking, SSC, Railway, etc. Current Affairs 20 October 2020 is also useful for private jobs interview.

Also, Read

Some Useful Links

Spread the love